Programma zaterdag

Programma zaterdag

Zaterdag 15 juni is traditioneel de dag waarop de culturen zich presenteren. De opening van het festival om 11.00 uur wordt gedaan door wethouder Jan Martin van Rees.  In de programmering is voor jong en oud veel te beleven bij de verschillende afwisselende activiteiten. Zo biedt het podiumprogramma muziek en dans uit diverse continenten:
  • Uit Afrika aangevuld met Europese musici komt de groep Nusodia. Nusodia speelt funky afrobeat op originele west-afrikaanse instrumenten. De oprichter Issa Zina is danser en percussionist komt uit Burkina Fasso. Nusodia is ontstaan in 2011 in Amsterdam, toen negen artiesten van verschillende achtergronden (Senegal, Guinee, Burkina Faso, Nederland en Polen) hun talenten bundelden, en zo een muzikale brug sloegen tussen de verschillende culturen. Deze groep wil hun optreden combineren met een workshop west-Afrikaanse dans.
  • Uit Duitsland komt de groep Die Neuen Oberkrainer. Deze groep bestaat uit zes personen en brengt de originele Oberkrainer Volskmusik.
  • De kinderen van de Poolse school uit Enschede, Abecadlo, zullen de Poolse volksdans Mazur presenteren in klederdracht.
  • De Turkse dansgroep Zeybeck is na een aantal jaren ook weer aanwezig op het podium van Rembrandt Fiësta en toont kenmerkende dansen uit de Turkse cultuur.
  • En meer…

Tijdschema podiumprogramma

Tijdstip Groep Eindtijd
11.00 uur 11.20 uur
11.15 uur 11.40 uur
11.45 uur 12.10 uur
12.15 uur Turkse dansgroep Zeybeck 13.00 uur
13.15 uur Die Neuen Oberkrainer 13.45 uur
13.50 uur Kinderdansgroep Poolse school Abecadlo 14.00 uur
14.00 uur Dansgroep Wahana Budaya Nusantara 14.15 uur
14.15 uur Die Neuen Oberkrainer 14.45 uur
14.45 uur Muziekgroep Nusodia 15.30 uur
15.45 uur Dansgroep Wahana Budaya Nusantara 16.00 uur
16.15 uur Muziek en Dansgroep Nusodia 17.00 uur
Naast de presentatie via dans en muziek zullen er ook weer diverse hapjeskramen aanwezig zijn met ondermeer gerechten uit Marokko, Turkije, Gambia, de Molukken e.a.. Uit die culturen worden ook traditionele kleding getoond.
Voor de kinderen is er een grote kinderhoek, waarvan het programma is samengesteld door studenten van het ROC van Twente (ROCConnect). Zo kunnen kinderen haarstokjes maken, stenen schilderen en kleurplaten inkleuren en nog veel meer. Natuurlijk kunnen de kinderen ook geschminkt worden en is er een balonnenclown. Verder staan er op het evenemententerrein diverse springkussens en glijbanen voor de kinderen.
Al heel veel jaren kent Rembrandt Fiësta het schilderproject van de Rembrandtschildertjes. Dit jaar is het thema Clair Obscur. Clair-obscur is een techniek uit de schilderkunst, film en fotografie waarbij de licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid vaak zijn. Maximaal 60 basisschoolkinderen  zullen onder deskundige leiding van een aantal Almelose kunstenaars tussen 10.30 uur en 12.00 uur hun schildering maken. Daarnaast is er ook nog een tentoonstelling van Indokunst gemaakt door Hans Hunter.
Andere bekende onderdelen van Rembrandt Fiësta, zoals de Pröttelmarkt en de Infomarkt zullen ook dit jaar weer deel uitmaken van de programmering. Op de Pröttelmarkt zijn nog steeds plaatsen vrij. Daarvoor kunt u zich hier inschrijven. Om 11.00 uur zal wethouder Jan Martin van Rees het festival officieel openen.
Wahana Budaya Nusantara
Nusodia
Kunstwerken Hans Hunter
Die Neuen Oberkrainer